Verwerving erfgoedcollectie Borgloon

Het Tongerse stadsarchief heeft een zeer omvangrijke erfgoedcollectie kunnen verwerven betreffende Borgloon en deelgemeenten. Behalve de materiële zorg staat het archief ook in voor het beschrijven en het toegankelijk maken van deze collectie die vooral voor de negentiende en twintigste eeuw van belang is.

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: “Afgelopen zomer kregen we de mogelijkheid om een unieke erfgoedcollectie met betrekking tot Borgloon te verwerven. Het verwerven van deze collectie toont aan dat de nieuwe stad Tongeren-Borgloon volop de kaart van haar lokale erfgoed zal trekken. Het stadsarchief speelt hierin een belangrijke rol om onze gemeenschappelijke én verschillende identiteiten te duiden en bewaren”.

Jo Feytons, burgemeester van Borgloon: “We zijn zeer blij dat het stadsarchief de collectie Groffils heeft kunnen verwerven. Het verhaal waaraan onze beide steden vanaf nu samen gaan schrijven,  speelt zich immers niet alleen af in het verre Romeinse of grafelijke verleden. Ook het recente verleden is van belang. Ontwikkelingen zoals de aanleg van het Fruitspoor, de bietenteelt, ontstaan van lokale fabrieken en nieuwe landbouwtechnieken tonen hoe onze streek de afgelopen tweehonderd jaren geëvolueerd is”.

Ook de beide schepenen van onroerend Erfgoed, Gerard Stassen en Kim Mommen zijn enthousiast. “De collectie Groffils bevat een ware schat aan documenten en voorwerpen over Borgloon en de dorpen. Om maar een klein overzicht te geven: duizenden doodsbrieven, foto’s, krantenknipsels, boekjes en brochures, facturen van bedrijven, archief over kasteel de Tornaco en andere kastelen, archief over bietenteelt, de melkerijen, stroopfabrieken, feesten en evenementen van verenigingen, verschillende schilderijen, de vogel van de kraag van de schutterij, ...”.

De collectie wordt momenteel bewaard in de collectie van het stadsarchief te Tongeren en wordt door hen geïnventariseerd. De inventaris zal in de loop van volgend jaar online komen.